Cyperns bysantinska konstarv (östra turen): religiösa platser
Den här turen har delats upp i en västlig och en östlig del för att täcka in hela ön och undviker på så sätt en enda lång resa. Man får istället en bättre möjlighet att uppleva alla de olika sevärdheterna.

Den östra turen går söderut från Lefkosia, och den första anhalten är Pera Chorio och Agion Apostolon-kyrkan där det finns fresker från 1100-talet. I Kellia ligger Agios Antonios-kyrkan med fresker från 1000- och 1200-talet. Man besöker också Agios Lazaros-kyrkan i Larnaka från 800-talet e.Kr. I Larnaka besöker man naturligtvis även gärna de andra sevärdheterna som föreslås nedan, vilka alla representerar bysantinsk konst från olika tidsperioder. Vissa av sevärdheterna ingår i båda turerna.

Sevärdheter: Agios Antonios-kyrkan i Kellia, Agios Mamas-kyrkan och Förklaringskyrkan i Sotira, Panagia-kyrkan och Agia Marina-kyrkan i Paralimni, Agia Napa-klostret i Agia Napa, Agios Lazaros-kyrkan i Larnaka, Aggeloktisti-kyrkan i Kiti, Panagia-kyrkan i Kivisili, Timios Stavros-klostret i Stavrovouni och Kungliga kapellet i Pyrga.

Turens längd: 214 kilometer
Agion Apostolon-kyrkan, Pera Chorio
Agiou Georgiou-kyrkan och Agiou Demetrianou-kyrkan, Dali
 
Stavrovouni-klostret
Ett kloster från 300-talet som ligger på kanten av en bergstopp
Panagia Angeloktisti Church - Kiti village, Larnaka
Bild
Agios Antonios bysantinska kyrka
En bysantinsk kyrka med vackra väggmålningar
Kungliga Kapellet (Royal Chapel)
En av de finaste byggnaderna från frankisk tid