GELD EN MUNTEENHEID


Munteenheid

De munteenheid van de republiek was de Cypriotische pond - CY£. Sinds 1 januari 2008 werd de Cypriotische pond vervangen door de Euro als wettelijke munteenheid van Cyprus tegen de vaste wisselkoers 1 €= CY£ 0,585274.

Er zijn zeven coupures in de Euro-bankbiljetten:  5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Euro. Ze hebben allemaal een andere kleur en afmetingen; hoe hoger de waarde, hoe groter het bankbiljet. Eén Euro wordt verdeeld in 100 eurocent. Er zijn acht muntstukken: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent, €1 en  €2. Het ontwerp aan één kant van de munten is hetzelfde in alle landen van de Euro-regio, aan de andere staan nationale personaliteiten. Alle Euromunten kunnen gebruikt worden in alle landen van de Euro-regio, ongacht de nationale afbeelding.

Geld wisselen

Alle banken op Cyprus bieden de mogelijkheid om buitenlands geld te wisselen en geven dagelijks de wisselkoersen aan van de Cyprische pond tegenover alle grote buitenlandse munteenheden. Buitenlands geld kan ook gewisseld worden in hotels. Meer gedetailleerde informatie omtrent wisselkoersen kan bekomen worden bij de Centrale Bank van Cyprus of via het internet. U kunt ook de currency converter gebruiken .

Betaalmogelijkheden

Hotels, grote winkels en restaurants aanvaarden kredietkaarten, reischeques, Eurocheques en bankbiljetten van vreemde valuta.

Terugbetaling van btw-goederen

Toeristen van landen buiten de Europese Unie kunnen de btw terugeisen van goederen die ze meenemen in hun handbagage. Toeristen komen in aanmerking voor een btw-terugbetaling als:

- ze geen paspoort of ander identiteitsbewijs hebben van een EU-land,

- ze niet meer dan 365 dagen in de twee jaar vlak voor de aankoopdatum van de goederen verbleven hebben op Cyprus,

- het totaalbedrag uitgegeven in één winkel of een winkelketen meer is dan €170 en minder dan €17.100,

- de goederen in de handbagage vervoerd worden tegen de laatste dag van de derde maand volgend op de maand waarin de goederen werden aangekocht.

Om je btw-terugbetaling aan te vragen, zul je:

- je aankopen moeten doen in winkels met een symbool voor taxfree winkelen en vragen om je taxfree bewijs.

- bij het verlaten van Cyprus je aankopen en je paspoort moeten tonen aan de douane en je taxfree bewijs laten afstempelen.

-   je terugbetaling ontvangen op de wijze van jouw keuze.

Verdere informatie kan bekomen worden bij de BTW-eenheid van het departement Douane en Accijnzen.

Vakantiebudget

De prijs van producten en diensten in Cyprus varieert naargelang het seizoen en de locatie. Hieronder vind je een indicatieve lijst in Cypriotische pond, met het equivalent in euro tussen haakjes:

- Een enkel busticket kost ongeveer €1.

- Een glas bier kost tussen € 3.50 en € 5

- Een cinematicket kost ongeveer €7 voor volwassenen  en €5 voor kinderen .

- Een toneelvoorstelling kost tussen €17 en €25

- Een concert of opera kan tussen €25 en €77

- Ontbijt met koffie en croissants kost tussen €3.40 en €6.

- Lunch – een vast menu kost tussen €10 en €13.50

- Diner in een plaatselijke taverne (aperitiefhapje, bier of frisdrank inbegrepen) kost ongeveer €20.

Fooien

Aangezien er 10% bedieningsgeld wordt geheven in hotels en restaurants is het niet verplicht om een fooi te geven, maar het is wel altijd welkom en wordt zeker geapprecieerd.