Het zoutmeer van Larnaka
Het zoutmeer van Larnaca is één van de twee zoutmeren op het eiland. Het is een uniek beschermd gebied met een prachtig natuur. Het moerasland rondom is een prachtige plek om vogels te zien, met een voedsel- en rustplaats voor meer dan 80 vogelsoorten. Als halte voor duizenden trekvogels is het zoutmeer vooral bekend voor de flamingo’s die op het eiland overwinteren en zoutwatergarnalen eten. Het ansichtkaartje is helemaal af met het glinsterende water met roze stippen en de oase-achtige achtergrond met de Hala Sultan Tekke, één van de heiligste Moslim bezienswaardigheden met het graf van Umm Haram.

In de zomer verdampt het water, de korrelige witte oppervlakte glinstert in het verblindende zonlicht en doet denken aan de voormalige rol van het meer als een belangrijke zoutmijn. Tot halverwege de jaren ’80 werd het zout verzameld met ezels en opgestapeld voor export.

De omgeving is eigenlijk een netwerk van vier zoutmeren, met een oppervlakte van 2,2 km² ten westen van Larnaka, op een steenworp van de internationale luchthaven van Larnaka. Volgens de legende heeft het meer haar zoutgehalte te danken aan St Lazarus die, toen hij geen voedsel en drank kreeg van een oude vrouw kreeg, zei: “Mogen uw wijngaarden drogen en veranderen in een zoutmeer tot het einde der tijden.” Een meer wetenschappelijke uitleg is dat het zoutwater binnendringt in de poreuze rotsen tussen het meer en de zee, waardoor het water heel zout wordt.
  

PARTNERS | OVER ONS | VOORWAARDEN | SITEMAP | BOARD OF DIRECTORS | ORGANIZATION CHART | CTO EMPLOYEE SEARCH