Byzantijnse kunst in Cyprus (westelijke route) - Godsdienstige Route
Er zijn talrijke voorbeelden van Byzantijnse kunst in Cyprus en die kunst is in bijzonder goede staat, vooral de fresco’s, daarom is het eiland de perfecte plaats om die periode te bestuderen. De kunst van de vroeg-Christelijke periodes leeft nog steeds voort in de mozaïeken van drie kerken, waarvan er twee in het Turkse bezette gebied van het eiland liggen.
 
Hoewel het door zoveel verschillende volkeren veroverd geweest is, heeft Cyprus niet alleen oude monumenten weten in stand te houden, maar ook nieuwe gebouwd, die slechts een kleine invloed van de veroveraars kennen. De Byzantijnse kunst op het eiland dateert uit 726-843 na Christus. Maar door de beeldenstorm werd er veel vernietigd. Het belangrijkste exemplaar uit die periode dat gered werd, is de decoratie van de oostelijke koepel van de kerk met vijf koepels in Geroskipou. Sinds de 10de eeuw en tot op heden, heeft de Byzantijnse kunst overleefd én gebloeid. Alle monumenten op deze route zijn van belang. De andere kerk met vijf koepels in Cyprus staat in Peristerona.

Monumenten: de kerk van Agion Varnava en Ilariona in Peristerona, klooster van Agios Ioannis Tou Lampadisti in Kalopanagiotis, klooster van Chrysorogiatissa in Pano Panagia, klooster van Agios Neophytos in Tala, kerk van Panagia Chryseleousa in Empa, kerk van Agia Kyriaki in Pafos, kerk van Agia Paraskevi in Geroskipou, kerk van Agia Sofia in Timi, kerk van Panagia Katholiki in Kouklia, kerk van Agios Efstathios in Kolossi, klooster van Timios Stavros in Stavrovouni, Koninklijke kapel in Pyrga en de kerken van Agios Georgios en Agios Dimitrianos in Dali.
Church of Agion Varnava and Ilariona, Peristerona
Church of Agion Apostolon, Pera Chorio
280 kilometres
 
Relics of Agion Ilariona and Varnava - Peristerona village, Lefkosia
Beelden
Panagia Chryseleousa –kerk
Een combinatie van een 12de-eeuwse en een 13de-eeuwse kerk met prachtige muurschilderingen
The Byzantine Art in Cyprus Today (English Version)
Video
Agios Neofytos-klooster
Huisvest enkele van de beste Byzantijnse fresco’s uit de 12de tot de 15de eeuw en enkele van de fijnste post-Byzantijnse iconen uit de 16de eeuw.
Panagia Chrysorrogiatissa Monastery - Panagia village, Pafos
Beelden
Agia Paraskevi Byzantijnse Kerk
Een indrukwekkende kerk met prachtige muurschilderingen
Stavrovouni-klooster
Een 4de-eeuws klooster dat op de rand van een rotsachtige top
  
PARTNERS | OVER ONS | VOORWAARDEN | SITEMAP | BOARD OF DIRECTORS | ORGANIZATION CHART | CTO EMPLOYEE SEARCH