Cypriotiskt kaffe
Till skillnad från kaffet i de flesta andra europeiska länderna så bryggs det cypriotiska kaffet i en ”mbriki”, en liten, långskaftad kopparkanna som är vid längst ner och avsmalnande längst upp. Kaffet görs på färska, finmalda kaffebönor, oftast brasilianska.

En rågad tesked kaffe används för varje mockakopp med kallt vatten. Sockret tillsätts medan vattnet fortfarande är kallt. Mängden socker beror på om du vill ha ditt kaffe sött (glykis), medium (metrios) eller utan socker (sketos).

”Mbriki” hettas upp på spisen eller på små brickor fyllda med upphettad sand som överför värmen på ett mer enhetligt och mjukt sätt. När sockret har lösts upp och kaffet kokar bildas ”kaimaki”, ett krämigt skum, på toppen. När skummet sedan vänder inåt från sidorna, börjar kaffet stiga uppåt och kannan tas bort från värmen.

Cypriotiskt kaffe serveras i små koppar och åtföljs vanligtvis av ett glas kallt vatten.

Kaffet är starkt och bör sippas långsamt. Det tjocka lagret i botten ska inte drickas. Däremot fyller det en funktion för spåmän och spåkvinnor som ”tolkar” de torkade mönstren som bildats på kopparnas bottnar. Efter att kaffet har druckits upp vänds koppen upp och ned på ett litet fat och lämnas så i några minuter för att torka. När den sedan vänds rätt igen avslöjar mönstret i bottnen något om kaffedrickarens framtid; åtminstone om man ska tro dem som tolkar mönstren.
PARTNERS | OM OSS | ANVÄNDARVILLKOR | KARTA ÖVER WEBBPLATSEN | BOARD OF DIRECTORS | ORGANIZATION CHART | CTO EMPLOYEE SEARCH