GEZONDHEID EN VEILIGHEID


Gezondheidszorg

Medische behandelingen en hulp worden bij spoedgevallen gratis aangeboden aan internationale toeristen op de spoedafdelingen van overheidsziekenhuizen en gezondheidsinstellingen. Burgers van de Europese Unie moeten voor vertrek bij hun ziekenfonds een E111-formulier halen. Toeristen kunnen ook hun ziekteverzekering gebruiken om de medische kosten te dekken, op voorwaarde dat de polis geldig is gedurende hun hele verblijf op het eiland. Verdere informatie kan worden verkregen bij het Ministerie van Volksgezondheid in Cyprus.

Vaccinaties

Cyprus heeft geen gevaarlijke besmettelijke ziektes. Toeristen hebben geen vaccinaties nodig om naar Cyprus te reizen.

Met je eigen auto

Je mag je auto meenemen naar Cyprus voor een periode van maximum drie maanden op voorwaarde dat het voertuig een geldig registratiebewijs heeft van het land van herkomst. Deze periode kan verlengd worden als de automobilist beschouwd wordt als een  toerist door Douane en Accijnzen.

Toeristen uit de Europese Unie, Zwitserland, Kroatië, IJsland en Noorwegen die motorrijtuigen met een kenteken van één van deze landen naar Cyprus brengen zullen bij aankomst geen verzekeringsbewijs moeten voorleggen, aangezien er vanuit wordt gegaan dat ze gedekt zijn in hun eigen land. Indien dit niet het geval is, zal het Internationaal Verzekeringsbureau van hun thuisland verzocht worden alle vorderingen te vergoeden volgens de Waarborgovereenkomst van kracht (Verenigde Overeenkomst of Interne Voorschriften). Toeristen die een motorrijtuig meebrengen met een kenteken dat niet tot één van bovenvernoemde Europese landen behoort, zullen een geldig verzekeringsbewijs (groene kaart) moeten voorleggen aan de Cypriotische autoriteiten. Buitenlandse bezoekers kunnen zich ook een geldige groene kaart aanschaffen ook al is hun land van herkomst geen lid van het groene kaart-systeem. Toeristen met een geldige “grensverzekering”, uitgegeven in één van de landen van de Europese Economische Gemeenschap, kunnen deze in Cyprus gebruiken tot de vervaldatum.

Automobilisten kunnen ook een groene kaart hebben, ook al heeft hun wagen een Europees kenteken. In dat geval heeft het kenteken voorrang op het groene kaart-systeem, wat betekent dat de politie het voertuig Cyprus moet binnenlaten zonder de groene kaart te controleren. Buitenlandse automobilisten die geen kenteken van een land van de Europese Economische Gemeenschap of een geldige groene kaart in hun bezit hebben, krijgen geen toelating om hier te rijden en moeten eerst voor een verzekering zorgen bij een Cypriotische verzekeraar voor de duur van hun verblijf. De verzekeringsmaatschappijen bepalen zelf of ze je deze verzekering toekennen en kunnen dus ook weigeren. Niet-Europese automobilisten zouden daarom best zorgen voor een groene kaart vóór hun vertrek naar Cyprus. Rusland is geen lid van het groene kaart-systeem, Russische automobilisten zouden dus rekening moeten houden met deze vereiste om mogelijke problemen te voorkomen.

Veiligheid in Cyprus

Cyprus heeft een uitstekende reputatie als een veilige en vriendelijke plaats. Je kan ons helpen om het zo te houden. Enkele basisvoorzorgsmaatregelen zouden moeten volstaan om je persoonlijke bezittingen te beschermen.

Rijden in Cyprus

Rijden in Cyprus kan aangenaam zijn en in sommige gevallen ook noodzakelijk aangezien regelmatig openbaar vervoer naar enkele afgelegen gebieden niet altijd voorhanden is. De minimumleeftijd voor het besturen van een wagen is 18 jaar. Om een auto te huren moet de bestuurder al minstens drie jaar een rijbewijs hebben of ouder dan 25 jaar zijn. Toeristen mogen rijden met een geldig internationaal rijbewijs of hun nationaal rijbewijs, op voorwaarde dat het geldig is voor het type voertuig dat ze willen besturen.

Tussen steden en dorpen liggen redelijk goed geasfalteerde wegen die voldoen aan de internationale verkeersvoorschriften. Autosnelwegen met vier rijstroken verbinden de hoofdstad, Lefkosia (Nicosia), met de kuststeden Lemesos (Limassol), Larnaka en Pafos. Kleinere banen en boswegen zijn meestal niet geasfalteerd maar in goede staat. Automobilisten moeten erop letten aan de linkerkant van de baan te rijden, en niet rechts. Alle internationale verkeerstekens worden gebruikt en staan aan de linkerkant van de wegen en snelwegen. Afstanden en maximumsnelheden worden uitgedrukt in respectievelijk kilometers en kilometer per uur (km/u). De maximumsnelheid op de autosnelwegen is 100 km/u en de minimumsnelheid 65 km/u. Het is verplicht om zowel voor- als achteraan de veiligheidsgordel te dragen. Bellen achter het stuur is streng verboden en een motorvoertuig of een fiets besturen onder invloed van alcohol is een misdrijf. De wettelijke grens qua alcoholhoeveelheid in de adem is 22 microgram alcohol per 100 milliliter adem, en in het bloed 50 milligram alcohol per 100 milliliter bloed.

Het spitsuur in de steden ligt ongeveer tussen 07u30-08u00 en 13u00-13u30 en in de late namiddag tussen 17u00-18u00 in de winter of 18u00-19u00 in de zomer.

Buitenlandse Diplomatieke Missies in Cyprus

Gedetailleerde informatie omtrent buitenlandse ambassades en Hoge Commissies in Cyprus kan bekomen worden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. .

Apotheken en Medicijnen

Medicijnen kunnen gekocht worden in de apotheken op vertoon van een doktersvoorschrift. Bijna alle merken van medicijnen zijn voorhanden in Cyprus. Apotheken zijn te herkennen aan het groene kruis.

Noodnummers

Van waar je ook bent op het eiland kan je de nummers 199 of 112 bellen in geval van nood.

  

PARTNERS | OVER ONS | VOORWAARDEN | SITEMAP | BOARD OF DIRECTORS | ORGANIZATION CHART | CTO EMPLOYEE SEARCH